Béketeremtés Nigériában európai pénzből

Az Európai Bizottság és a nigériai kormány egymilliárd dolláros fejlesztési csomagot írtak alá, hogy visszaszorítsák a korrupciót, valamint szorgalmazzák a mielőbbi béke megteremtését. A pénz majdnem harmada a konfliktustól hemzsegő Niger-delta régióba fog kerülni – mondta az EU fejlesztési vezetője.

A támogatásból továbbá a választási, illetve az emberjogi reformokat is finanszírozzák majd. Azonban számos szakértő szerint a nigériaiak többsége kételkedik benne, hogy a pénzt a kitűzött célokra fogják fordítani.

 

A BBC tudósítója, Caroline Duffield szerint a korrupció mindenkit érint Nigériában, aminek következtében a lakosság nagy része szegénységben él. Sok nigériai úgy véli, a jelenlegi kormány vesztésre áll a korrupció elleni harcban.

 

A milicisták külföldi olajvállalatok olajmezőit támadták meg, aminek az volt a következménye, hogy többször is szüneteltetni kellett a kitermelést. A fegyveres lázadók számos külföldi munkást is elraboltak. A milicisták célja, hogy megakadályozzák a régió kizsákmányolását, és nagyobb részesedéshez szeretnének jutni a befolyó összegből.

 

Forrás: BBC News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez