Tömeges rajtaütések dzsihádista toborzókon Ausztriában

Hajtóvadászatot indított az osztrák rendőrség azok ellen, akik toborozzák, és azok ellen, akik pénzelik az Iszlám Államban harcoló dzsihádistákat. Pénteken reggel 500 rendőr ütött rajta egy sor bécsi, linzi és grazi mecseten, imatermen és otthonon. Közben hírek érkeztek a Bécsből Szíriába szökött tizenéves lányokról is.

Az APA, az osztrák hírügynökség jelentése szerint 20 letartóztatási paranccsal a zsebükben indultak razziára a rendőrök, és 13 embert le is tartóztattak. Mindannyiukat azzal gyanúsítják, hogy terrorszervezet tagjaként arra bujtogatták a fiatalokat, hogy menjenek harcolni Szíriába és Irakba az Iszlám állam oldalán. A letartóztatottak között van a rajtaütések fő célpontja, egy bosnyák imám is. Ő volt az, aki a gyanú szerint a tinédzserlányokat is beszervezte. A rendőrök sok “terrorista propagandaanyagot” is elkoboztak.

A rendőrségi akciót két évig tartó nyomozás előzte meg. A bécsi Kronen Zeitung szerint ez arra is irányult, hogy kik segítik pénzzel Ausztriából a terrorszervezeteket, mindenekelőtt az ISIS-t.

Ausztriából becslések szerint eddig 150-en indultak útra Szíriába és Irakba, hogy csatlakozzanak a dzsihádistákhoz, de néhányat közülük még az országon belül lekapcsoltak a rendőrök. Tavasszal nagy figyelmet kapott annak a 15, illetve 16 éves lánynak az esete, akiknek sikerült kijutniuk Szíriába. A bosnyák származású Samra és Sabina azóta a dzsihád poszterlányai lettek.

Egy hónappal ezelőtt egyikükkel sms-interjút készített egy párizsi magazin, és abban a lány azt állította: esze ágában sincs visszatérni Ausztriába. Az osztrák hatóságok szerint ezt nyomásra tette, “férje” mindvégig a háta mögött állt, amíg az interjú készült. Mágpedig azért, mondják az osztrák szakértők, mert az Iszlám Államnak hatalmas propagandaveszteség lenne, ha kiderülne, hogy hazavágynak. Egyébként ha tényleg visszatérnének Ausztriába, akkor büntetőeljárást indítanának ellenük.

Dossziéjuk mára hatalmasra duzzadt. Ebből nem csak az derül ki, hogy a már említett bosnyák imám radikalizálta őket, hanem az is, hogy bécsi osztálytársaiknak a saját életstílusukat népszerűsítették, és a gyanú szerint ők állnak az iskolájukban történt rongálás mögött is, mellyel az volt a céljuk, hogy a dzsihádra hívják fel a többi diákot. Amikor a két lány áprilisban eltűnt otthonról, a szülők csak egy cédulát találtak a szobáikban: Ne keressetek bennünket. Allahot fogjuk szolgálni – és meg fogunk érte halni. Mindezek ellenére az osztrák biztonsági szolgálatoktól úgy értesült a Times of Austria, hogy a lányoknak valahogy sikerült kapcsolatba lépniük a családjaikkal, és azt mondták: elegük van, haza akarnak menni. De hozzátették azt is, hogy erre nincs semmi esélyük.   

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez