Háborús fenyegetések Nigériában

Nigéria, Maiduguri – A nigériai muszlim szekta, a Boko Haram mindent elsöprő háborúval fenyegetőzik. Az ország vezetése komolyan veszi a figyelmeztetés, hiszen a szervezet már többször robbantott ki zavargásokat.

A szekta magára vállalta Modu Fannami Gubio, (az All Nigeria People’s Party kormányzó jelöltje) és nyolc másik társa meggyilkolását. A szervezet azt is közölte, hogy tagjai hajtották végre a rendőrök elleni támadásokat az északi vidékeken. Szerdán Maiduguri városában és környékén plakátok jelentek meg az utcákon, amelyek egy hamarosan kirobbanó háborúval fenyegetik a lakosságot. A helyieket arra figyelmeztetik: ha jót akarnak maguknak, kerüljék el a politikusokat és a hatóságot. A lakosság retteg. Félelmük jogos, hiszen a szekta összecsapásai a rendőrséggel eddig mindig vérengzésbe torkollottak, civil áldozatokkal. A kormány válaszul rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe. Plateau államban – fővárosa Jos – 870 katonát vezényeltek ki. A szekta követőinek száma pontosan nem ismert, de a szegénység, a munkanélküliség és az oktatás hiánya miatt egyre többen csatlakoznak a csoporthoz.

A Boko Haram szekta az afganisztáni tálib mozgalom részének tekinti magát. A csoport “tisztán iszlamista államot” akart létrehozni az ország többnyire muszlimok lakta északi részén. 2009 júliusában 800 ember vesztette életét a szekta és a biztonsági erők közötti összecsapásokban, az áldozatok között volt állítólag Abubakar Shekau, a szervezet vezére is. A csoport vállalta magára a legutóbbi, Szenteste elkövetett bombatámadásokat is Jos központjában, illetve a vallási zavargásokat is, amelyekben eddig több mint 200-an haltak meg.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez