Nem tetszik a szakszervezetnek az új alkotmány Marokkóban

Marokkó, Rabat – Az egyik legnagyobb marokkói szakszervezett arra szólította fel tagjait, hogy bojkottálják a július 1-re kiírt alkotmánymódosítási népszavazást. A szakszervezet vezetője szerint az uralkodó nem váltotta be a húzza fűzött reményéket. Korábban a Február 20-a Ifjúsági Mozgalom szólította fel támogatóit a távolmaradásra.

 

 Noubir Amaoui, a Demokratikus Munkás Konföderáció (CDT) vezetője a tiltakozást azzal indokolta, hogy szélesebb körű és átláthatóbb demokráciát szeretnének. Álláspontja szerint az alaptörvény több pontjának módosítását nem előzte meg megfelelő szintű egyeztetés. A szakszervezeti vezető azt is kifogásolta, hogy a marokkói hatóságok nem adtak elég időt az ország lakosainak arra, hogy megértsék, mit is jelent számukra egy új alkotmány bevezetése. Amaoui szerint a marokkói vezetés taktikázik, miközben az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy mi is történik körülötte.

A jelenlegi tervezet szerint az uralkodó továbbra is komoly befolyással rendelkezne védelmi, biztonsági és vallási kérdésekben. Sokan csalódottan fogadták az új alkotmány tervezetet, szerintük az uralkodó csak a hatalmát szeretné megszilárdítani, így a tényleges változások elmaradnak az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez