Politikai „tűzszünetet” kér az államfő Tunéziában

Tunézia, Tunisz – Hat hónapos politikai tűzszünetet kér az új tunéziai elnök. Moncef Marzouki szerint, ha  ez nem következik be, az egyenlő lesz a „kollektív öngyilkossággal”. Mindeközben zajlanak a kormányalakítási tárgyalások is. Az Ennahda második számú vezetője, Hamadi Jebali szerdán kapta meg a kormányalakítási megbízást, azt ígérte, rövid idő alatt összeállítja csapatát.

 

A kormányfőnek 21 napja van arra, hogy megnevezze minisztereit. Az iszlamista Ennahda két balközép párttal alkot majd koalíciót. A tárgyalásokról kiszivárgott hírek szerint, akár már a jövő héten szavazhat a törvényhozás a kormányról. A fontosabb tárcák elosztásáról is kerültek már ki nem hivatalos információk. A külügy és a belügy az iszlamisták felügyelete alá kerülhet, de három lényeges tárcát kaphat a két koalíciós társ. A pénzügyminisztérium, az oktatási és a közigazgatási reformért felelős tárca kerülhet a baloldali pártok kezébe.

 Az új köztársasági elnök politikai tűzszüneti felhívása gyakorlatilag az új kormánynak akar nyugodtabb időszakot biztosítani. A tüntetések a forradalom győzelme óta szinte mindennaposak. Egy ülősztrájk most is zajlik a parlament épülete előtt. Marzouki ígéretet tett arra, hogy ha fél éven belül nem rendeződik a helyezet, lemond államfői tisztségéről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez