Gyilkolják az ellenzéket a kormány „ügynökei” Burundiban

Amerikai Egyesült Államok, New York – Komoly félelmeinek adott hangot az ENSZ, Burundival kapcsolatban, ahol egyre több jel utal arra, hogy a biztonsági erők kivégzik az ellenzéki politikusokat.

 

A nemzetközi ember jogi szervezetek korábban többször is elítélték a burundi vezetést, amiért az országban folyamatosan megsértik az emberi jogokat. Az ENSZ Burundival foglalkozó különleges megbízottja Karin Landgren információi szerint Burundiban ebben az évben, legalább 57 politikai inditatású gyilkosság történt. A civil szervezetek viszont több száz gyilkosságról tudnak, amiért a kormány „ügynökeit” teszik felelőssé. A politikai inditatású gyilkosságok száma a 2010-es választások idején szaporodtak meg, amit Nkurunziza és pártja nyert meg, miután az ellenzék távol maradt a voksolástól. Landergen azt mondta, hogy a legalább 43 ellenzéki politikust tartanak börtönben a hatóságok, akiket terrorizmussal vádolnak. Emellett az ENSZ több olyan esetről is tud, amikor a hatóságok ügyvédeket, újságírókat, és NGO-k vezetőit zaklatták, zsaroltak és kínoztak meg. Sokan a rendőrséget és a belbiztonsági szerveket teszik felelősé a kegyetlenkedésekért és gyilkosságokért.

Burundiban 1993-ban véres polgárháború tört ki, amiben több mint 300 ezer ember halt meg. Az apró közép-afrikai országban 2005-ban ért véget, a hutuk és a tutszik között dúló háború. Nkurunziza elnök 2005 óta vezeti az országot és a hutu törzsbál származik. A tutszik jelenleg ellenzékben vannak és számos felkelő mozgalmuk van, amelyek a szomszédos országok őserdeiben rejtőőznek és gyakran követnek el terrorista támadásokat civilek ellen, Burundiban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez