Véres tévedés-mészárlás a karácsonyi szentmisén Dél-Szudánban

Dél-Szudán, Dzsuba – A dél-szudáni hadsereg egyik egysége lemészárolt négy embert, amikor tévedésből megrohamozott egy templomot, ahol éppen misét tartottak. Az incidens karácsony napján történt.

 

 Philip Aguer, a dél-szudáni fegyveres erők szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy a hadsereg fennállása óta még soha nem volt példa ilyen tévedésre és „szörnyűségnek” nevezte a történteket. A szóvivő elmondta, a katonák azért rohanták le a misézőket, mert azt hitték róluk, hogy lázadók. Az akciót végrehajtó szakasz katonáit letartóztatták, eljárást indítottak ellenük.

A tragikus történésekről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a katonák december 24-én a Jonglei tartományban található Pigi régióban járőröztek, miután hírt kaptak arról, hogy a térségben ismeretlen tettesek megtámadtak egy templomot. A katonák kisebb csoportokban fésülték át a környéket. Ismeretlen tettesek ekkor támadtak rá egyik társukra, aki életét vesztette. Kilenc lövést kapott. – mondta Aguer. A katonák ezután rohanták le a közelben lévő templomot, ahol éppen ünnepi szentmisét tartottak. Szemtanúk elmondták, hogy a katonák válogatás nélkül elkezdtek lövöldözni és négy emberrel végeztek, 15 hívőt pedig megsebesítettek. A hadsereg szóvivője emlékeztetett arra, hogy a térségben szinte tapintható a feszültség. A hadsereg katonái ugyanis néhány napja végeztek George Athor lázadó vezérrel. Athort december 23-án temették el. A szertartást a hadsereg biztosította, egy katona meghalt, amikor taposóaknára lépet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez