A Véres Karácsony kronológiája Nigériában

Nigéria, Abudzsa – December 25-én, összesen öt bomba robbant Nigériában. A terroristák az első támadást a Szent Teréz katolikus templom ellen követték el, Madalában. Madala 40 km-re van a fővárostól.

 

 A templomban éppen karácsonyi misét tartottak, amikor a robbantás történt. A támadásban legalább 27 ember meghalt. A városban káosz alakult ki, és sokan elmenekültek a merénylet után. Nem sokkal később Jos városában is robbantás történt. Jos az ország központi régiójában található, ahol gyakoriak a vallási zavargások és merényletek. A város Nigéria vallási határvonalán helyezkedik el. Charles Ezocha, a nigériai gyorsreagálású erők egyik parancsnoka Josban azt mondta a Reutersnek, hogy egy társuk meghalt, amikor tűzpárbajba keveredtek a támadókkal. Négy terroristát sikerült elfogniuk. A támadók éppen egy másik templomot akartak felrobbantani egy öngyilkos merénylő segítségével, de az akció nem járt sikerrel. Ezocha elmondta, hogy az emberei négy pokolgépet találtak elrejtve a város több pontján. A robbanószerkezeteket sikerült hatástalanítaniuk. Ugyanazon a napon Damaturuban két bombát is robbantott a Boko Haram. A város Nigéria észak-keleti régiójában található. Szemtanúk és helyi lakosok arról számoltak be, hogy az első detonáció akkor következett be, amikor egy öngyilkos merénylő megkísérelte ferobbantani a helyi biztonsági erők egyik irodáját. A pokolgép még azelőtt felrobbant, hogy a merénylő eljutott volna az épületig.

XVI. Benedek is elítélte a robbantásokat. Franciaország, az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió és az Afrikai Unió is é komoly aggodalmának adott hangot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez