Ultimátum a keresztényeknek Észak Nigériában

Nigéria, Jos – Afrika legnépesebb államában a Boko Haram szélsőséges muzulmán szekta felszólította a keresztényeket, hogy hagyják el az ország északi területeit, ahol a lakosság döntő többsége muzulmán. A szervezet szóvivője három napot hagyott erre a keresztény kisebbség tagjainak. Abul Qaqa közölte, hogy ezt követően nem garantálhatják a keresztények biztonságát.

 

 “Fontosnak tartjuk megállapítani, hogy a kormány katonái kizárólag muzulmánokat ölnek meg azokon a területeken, ahol az elnök szükségállapotot rendelt el. Ezért amikor szembeszállunk a kormánykatonákkal, nem teszünk mást, minthogy védelmezzük muzulmán testvéreinket!”

 

A Boko Haram, melynek neve annyit jelent, hogy a nyugati nevelés ördögi bűn, ketté akarja osztani az országot. A szóvivő kizárólag a haussza nyelvet használta, melyet az Északon élő muzulmánok beszélnek. Felszólította a Délen élő muzulmánokat, hogy költözzenek Északra:”Javasoljuk muzulmán testvéreinknek, akik Délen élnek, hogy térjenek vissza Északra, mert biztos értesüléseink vannak arról, hogy hamarosan támadások érik őket!”
Egyelőre a keresztény templomokat érte támadás karácsonykor, a halottak száma egyedül Abudzsaban meghaladta az ötvenet. A merényletekért a közvélemény a Boko Haramot tartja felelősnek, már csak azért is, mert a szervezet a tálibokat tekinti mintaképének, vezetőinek egy részét Pakisztánban képezték ki.
A karácsonyi merényletek után a köztársasági elnök szükségállapotot hirdetett ki azokban a nigériai államokban, ahol véres incidensek voltak. Az elnök ellátogatott ahhoz a keresztény templomhoz is, ahol a legtöbb volt az áldozat karácsonykor. Ezt is bírálta a Boko Haram szóvivője:”Az elnök elment a helyszínre, hogy kifejezze a részvétét, de ha muzulmánokkal történik ugyanez, akkor a füle botját sem mozgatja!”
A keresztények a merényletek után önvédelmi csoportokat kezdtek szervezni és felszólították a kormányt, hogy kérjen külföldi tanácsadókat a Boko Haram elleni harchoz, hiszen Nigériában nincs megfelelő színvonalú terrorelhárítás.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez