Magát is felrobbantotta a szökni készülő kongói rab

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Halálos véget ért a szökési kísérlet Kongóban. Nyolcan meghaltak és 44-en megsebesültek, amikor fegyencek megpróbáltak megszökni a bukavui börtönből, Dél-Kivu tartományban.

A helyi rendőrfőnök, Gaston Luzembo elmondta, hogy a rabok egy kézigránáttal akartak pánikot kelteni a börtönben, hogy a zűrzavart kihasználva megszökjenek. A rendőrfőnök azt mondta, hogy a gránát az egyik fegyenc kezében robbant fel. A férfi élesítette a fegyvert, de valamilyen oknál fogva nem dobta el. A börtönből három fegyencnek sikerült megszöknie – mondta Luzembo. Azt még nem tudni, hogy a gránát miként került a börtönbe.

A kongói fegyintézetekben gyakoriak a szökési kísérletek. A börtönök többségében embertelen körülmények között tartják fogva a rabokat, akik alig kapnak élemet és vizet. Legutóbb szeptemberben 1000 fegyenc szökött meg egy kastangai börtönből, amikor lázadók kiszabadították az egyik halálra ítélt vezérüket. Kongóban a börtönök többségét még a belga gyarmatosítás idején építették. Azóta nemigen volt felújítás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez