Hazahúznak az orosz Mi-8-asok Dél-Szudánból

Oroszország, Moszkva – Oroszország kivonja helikoptereit az ENSZ dél-szudáni békefenntartó missziójából, amelyben pedig nagy szükség lenne a légi járművekre.

 

Az orosz vezetés azzal indokolta a döntést, hogy az UNAMISS misszióban szolgálatot teljesítő helikoptereik és az üzemeltető személyzet biztonsága veszélyben van, miután többször is támadás érte őket „bevetés” közben. Oroszország április elsejéig vonja ki helikoptereit. Nem derül ki a moszkvai közleményből, hogy pontosan hányat. A korábbi kivonások után jelenleg négy orosz helikopter van dél-Szudánban. Az ENSZ békefenntartó missziónak komoly érvágást jelent az oroszok távozása, mert a helikopterek hiányában nehezen lehet segélyeket és csapatokat eljuttatni a konfliktus sújtotta területekre.

Az ENSZ-ben komoly aggodalmat váltott ki az oroszok döntése. Dél-Szudánban nagy szükség van a helikopterekre, mert etnikai zavargások is vannak a térségben és a békefenntartókat csak helikopterekkel lehetne gyorsan a helyszínre szállítani. Az oroszok már korábban is megtagadták a felszállást biztonsági okokra hivatkozva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez