Szomáliai szakadárok háborúja saját szakadárjaikkal

Szomáliaföld, Hargeisa – Nem elég a húsz éve tartó polgárháború, újabb politikai törésvonalak alakultak ki Szomáliában. A szövetségi államok közül Puntaföld és Szomáliföld már korábban is nagyobb önállóságot követelt magának, (igaz, állami önállóságát a világ nem ismeri el) most azonban a Szomáliföldön élő szakadárok is mozgolódni kezdtek.

Új szövetségi államot akarnak létrehozni, vagyis maradnának Szomáliában, de elszakadnának a szakadár Szomáliföldtől, Khaatumó néven.

Harcok robbantak ki a szomáliföldi katonák és a khaatumói fegyveresek között, Szomália északi régiójában. A harcokról nem sokat tudni. Szomáliföld védelmi minisztere azt jelentette, hogy három katonájuk meghalt és 12-en megsebesültek. A khaatumoiak pedig azt közölték, hogy hat harcosuk halt meg és 11 társuk megsebesült az összecsapásokban. A szomáliföldi vezetés azt is közölte, erősítést küldött a harcok sújtotta területekre.

A harcok még januárban robbantak ki, amikor Szomáliföld három régiója, Sool, Sanaag és Cyan vezetői megállapodtak abban, hogy egy új szövetségi államot hoznak létre, Khaatumó néven. Az új szövetségi állam az etióp határ közelében fekvő területekre terjed ki, olyan vidéket foglalna magába, amelyeket Szomáliföld még 2007-ben foglalt el Puntaföldtől. Khaatumó képviselője, Osman Hassan azt mondta, ha nem sikerült megállapodni a szomáliföldi vezetéssel a vitatott területek hovatartozásáról, akkor komoly harcokra kell számítani. Puntaföld elnöke Abdirahman Mohamud Farole a jelek szerint az új szövetségi állam első hívei közé tartozik, mert máris azzal vádolta meg a szomáliföldi vezetést, hogy káoszt akar előidézni a térségben.

A khaatumoi vezetés egyik tisztviselője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy széles körű autonómiát szeretnének kapni, és továbbra is a Szomáliai Szövetségi Köztársaságban akarnak maradni. A tisztviselő azt viszont cáfolta, hogy kapcsolatban állnának a puntaföldi vezetéssel és megjegyezte, hogy mindkét fél magáénak követeli Khaatumo területét.

Szomáliaföld és Puntaföld két de facto létező állam, a 90-es évek elején kiáltották ki saját függetlenségüket, de egyetlen ország és szervezet sem ismerte el őket. Mindkét „állam” önálló közigazgatással, kormánnyal, elnökkel és fegyveres erőkkel rendelkezik. Khaatumó a két állam közé eső, vitatott hovatartozású terület.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez