Megnemtámadási paktum a két Szudán között

Etiópia, Addisz-Abeba – Bár néhány hete még a háború lehetőségéről beszélt, most mégis a megbékélésre szavazatott a szudáni elnök. Az aláírt egyezmény megnyugtató hír lehet a két Szudán viszályától tartó külvilágnak, de kérdéses, hogy sikerül-e megvalósítani a dokumentumban foglaltakat.

 

A két ország között közvetítő Theo Mbeki volt dél-afrikai elnök elmondta, a felek megállapodtak abban, hogy tiszteletben tartják egymás területi integritását, szuverenitását, nem szólnak bele egymás belügyeibe, illetve elvetik az erőszak alkalmazását. Mbeki elmondta, hogy a megállapodás célja a békés egymás mellett élés normáinak meghatározása. Az olajkincsből származó bevételek elosztásáról, a tranzitdíjakról továbbra sincs megállapodás a két ország között, márpedig ennek hiányában a paktum önmagában nem több mint biztató kezdet. De már az is valami.

Dél-Szudánban jelenleg szünettel az olajkitermelés. Szudán azzal vádolja Dél-Szudán, hogy több millió dollárral tartozik neki az olajbevételek hasznából. Dél viszont cáfolja, hogy adóssága lenne Északkal szemben. Dél-Szudán közben bejelentette, hogy új kőolajvezetéket épít, amely elkerüli Északot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez