A tuaregek már a határon vannak

Mali, Bamako – Ismét harcok robbantak ki a tuareg lázadók és a mali kormányerők között. Maliban januárban tört ki a tuareg felkelés az ország északi régiójában.

 

A harcok Teassalit közelében voltak, az algériai határ közelében.Egy neve elhallgatását kérő mali katonatiszt azt mondta, hogy a város feletti ellenőrzésért harcolnak a szembenálló felek. A mali hadsereg állítólag komoly erősítést vezényelt a térségbe. Halálos áldozatokról és sérültekről nem érkeztek hírek. Tessalit stratégia fontosságú város, amely a helyi csempészek és emberkereskedők egyik fellegvára. Akié a város, azé a csempész útvonalak ellenőrzése. A térségben működik még az AQIM terrorista szervezet is, amelynek fegyveresei meg nem erősített hírek szerint a tuaregek oldalán harcolnak.

A tuaregek elszórtan élnek Algériában, Burkina Fasoban, Líbiában, Maliban és Nigerben. A mali tuaregek utoljára 2009-ben lázadtak fel, de akkor a központi kormányzat leverte a zendülést. A mostani tuareg harcosok viszont jól fel vannak fegyverezve és komoly harctéri tapasztalatokat szereztek Líbiában, ahol Kadhafi oldalán harcoltak. A tuaregek Mali északi, Azawad régiójának függetlenségért harcolnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez