Két verzió egy halálesetre Szudánban

Szudán, Kartúm – Két tüntetés is volt Szudán fővárosában, ahol a rendőrségnek könnygázgránátokat kellett bevetnie, hogy véget vessen a tiltakozó megmozdulásnak. Szudánban egyre gyakoribbak a rezsim ellen tüntetések, de most egy lány halála miatt vonultak ki az emberek az utcára. A lány rendőri erőszak áldozata lett.

 

Körülbelül 100 tüntető próbált megrohamozni egy rendőrségi épületet Kartúm Diem negyedében. A rendőröknek erősítést kellet kérniük, hogy visszaszorítsák a tömeget, könnygázgránátokat is bevetettek. A rendőrség, miután erősítést kapott, megrohamozta a tüntetőket. A rendőröknek végül sikerült elkergetniük a demonstrálókat.

Sokan azért vonultak ki a rendőrség épülete elé tiltakozni, mert egy fiatal lány meghalt március 5-én, amikor egy járőröző rendőregység tüzet nyitott a háza előtt. A rendőrség akkor azt mondta, hogy az egységet támadás érte, tagjai ezért figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe. Az áldozat egyik rokona a Retuersnek viszont azt mondta, hogy a rendőrök összebalhéztak a lány bátyjával, ezért lőttek rájuk.

Szudánnak eddig sikerült elhárítani az „Arab Tavasz” következményeit, de az ország gazdasága romokban hever, miután Dél-Szudán kikiáltotta függetlenségét. Nemrég egyetemi hallgatók tüntettek az elnöki palota előtt, mert nem térhettek vissza dél-szudáni egyetemeikre diplomázni. A szudáni rezsim egyébként rengeteg nemzetközi kritikát kapott. Bírálói szerint folyamatosan megsérti az emberi jogokat, az ellenzéket folyamatosan elnyomja és a sajtószabadságot is korlátozza. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nemzetközi elfogató parancsot adott ki a szudáni védelmi miniszter ellen, akit népirtással vádolnak. Omar al Bashir szudáni elnök ellen már korábban kiadták a nemzetközi körözést, hasonló bűnök elkövetése miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez