Mást akar Nyugat, mást akar Kelet Líbiában

Líbia, Tripoli – Több ezer ember vonult az utcára tüntetni Tripoliban és Bengháziban. Hónapok óta nem volt ekkor megmozdulás az országban. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy Kelet-Líba (Kireneika) a „félautonómia”mellett döntött. Az Átmeneti Nemzeti Tanács attól tart, hogy az ország darabokra eshet szét.

Nincs egyetértés az ország jövőjéről Líbiában. Kelet-Líbia vagy más néven Kireneika szövetségi államként képzeli el Líbiát, a modellnek vannak hagyományai, az 1950-es években, Idriss király idejében valami hasonló rendszer működött. Csak Kadhafi szétverte és központosította. Nyugat-Líbiában viszont úgy gondolják, hogy a szövetségi állam egyet jelentene az ország szétesésével.

Bengáziban csaknem négyezren vonultak ki a főtérre, hogy Kireneika autonómia törekvései mellett tüntessenek. Tripoliban a Mártírok terén ötezren gyűlte össze, hogy az autonómia törekvések és a szövetségi állam létrehozása ellen tiltakozzanak. A fővárosiak szerint az országnak egyben kell maradnia, nem azért harcoltak Kadhafi ellen, hogy Líbia a darabjaira essen szét. A líbiai vallási vezetők állásfoglalása szerint Líbia „egy ország, egy nagycsalád” vagyis ők is ellenzik az autonómia törekvéseket. A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy keleten sincs konszenzus az ügyben. A tobruki városi tanács vezetője elmondta, hogy támogatja a líbiaiak szabadságát,­ az egységes országban.

 Kireneika az ország legnagyobb, olajban gazdag tartománya. A helyi törzsek képviselői nemrég létrehozták a Kirenekai Területi Tanácsot (KTT), hogy az képviselje a térség ügyeit. Az nem teljesen világos, hogy a KTT miként viszonyul az országot irányító (irányítani hivatott) Líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács-hoz. Szakértők szerint komoly konfliktusokat szülhet, ha a KTT-nek sikerül megszilárdítani hatalmát és tekintélyét a térségben, mert akkor akár a riválisa is lehet az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak. A térségben működő külföldi olajcégek is aggódnak, ha változik a hatalmi szerkezet, napirendre kerülhet korábbi megállapodások és szerződések újratárgyalása, amitől nem sok jót várnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez