Zavaros viszonyok – újabb részletek a mauritán légicsapásról,

Mauritánia, Mali- Újabb részletek derültek ki a mauritán légierő balul sikerült akciójáról Mali északi részén. A friss fejlemények arról tanúskodnak, hogy a két ország együttműködése a terrorizmus elleni küzdelemben korántsem problémamentes.

 

Két mauritániai harci gép támadta meg az AQIM ( al-Kaida az Iszlám Maghreb-ben) egyik hadoszlopát Mali területén. Az akcióra Tual település mellett került sor, 65 km- re Timbuktutól. Mauritánia nem értesítette a tervezett légicsapásról Mali kormányát!

 Mint ahogy arról sem, hogy a légitámadást megelőzően fogolycserét hajtott végre az AQIM később megtámadott helyi vezetőjével: az AQIM kiadott egy mauritániai csendőrt cserébe visszakapta egyik elfogott mali fegyveresét. Jahja Abu Al Hammam, az AQIM helyi vezetője nem sérült meg a légitámadás során – közölték Mauritánia fővárosában. Nouakchottban azt sem titkolták, hogy azért nem értesítették az akcióról a mali kormányt, mert annak egyes tagjai kapcsolatban állnak az AQIM- mal.

 

A helyzetet nem teszi egyszerűbbé, hogy az afp hírügynökség közölte: az AQIM egyik vezetője Líbiában tartózkodik, ahol szívesen látott vendég a forradalmi milicisták körében! Mohtar Belmohtar, aki algériai állampolgár, már novemberben gúnyosan megköszönte a NATO – nak, hogy oly sok fegyvert szállított Líbiába. Ezekből az AQIM feltölthette fegyverraktárait éppúgy, mint Kadhafi készleteiből. De önmagában a fegyvercsempészet nem olyan nagy ügy, hogy az AQIM egyik vezetője Líbiába látogasson, sőt ott is éljen! Akkor mit keres Mohtar Belmohtar Líbiában? Szövetségeseket! Az al Kaida észak afrikai szárnyán belül ugyanis ádáz csata dúl Mohtar Belmohtar és ellenlábasa, Abu Zeid között! Ha belső háború törne ki az al Kaida észak afrikai szárnyán belül, az lényegesen gyengítené az AQIM-ot,de hiba lenne ezt a reményt valóságnak tekinteni, állapítják meg francia szakértők az RFI rádióban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez