Magyar szemtanú Bamakóban a hatalomátvételről

Mali, Bamako – A főbb útvonalakat lezárták, a hidakat és a közlekedési csomópontokat ellenőrzésük alá vonták a katonák, Bamako külső kerületeiben azonban lazán veszik a kijárási tilalmat. Gyerekek játszanak az utcákon – erről számolt be az AfriPORT-nak csütörtök délben a Bamakóban dolgozó Morris Andrea, aki sokat segített az Afrikai – Magyar Egyesület helyi segélyprogramjának beindításában

Január óta tuareg felkelés északon, amit a hadsereg teljesen eredménytelenül kezel. Egyre több kaszárnya esik el, vagy azért, mert a tuaregek al Kaida-szerű vérfürdőt rendeznek, vagy azért, mert egyszerűen kiéheztetik a körbezárt katonák. A  mali hadsereg katonái továbbra is úgy érzik, hogy a feletteseik muníció és felszerelés nélkül küldik őket harcba a Líbiából hazajött, jól felszerelt tuaregekkel szemben. Határozottan „Don kanyaros” a hangulat.

Egy hónappal ezelőtt a katii asszonyok, az Angheloc-ban lemészárolt katonaiskolások feleségei és anyukái bemasíroztak Bamakóba az elnökhöz és felháborodásukat fejezték ki, azonnali, határozott fellépést követeltek. Kati Bamakótól 15 km-re lévő település, ahol egy híres, nagy kaszárnya van és a lakosság nagy része katonacsaládtag. Akkor Touré elnöknek sikerült lenyugtatni a kedélyeket olyannyira, hogy az asszonyok a másnapra tervezett tüntetést is elhalasztották. Sajnos azonban az északi fronton (ha lehet ilyesmit mondani egy szétszórt sivatagi háború esetén) továbbra is vereség vereséget követ a hadsereg számára. Így a katonacsaládok köreiben egy újabb incidenshez csak egy szikra kellett. Ez megtörtént tegnap.

A védelmi miniszter látogatott el a katii kaszárnyába, ahol hangos szóváltás, kődobálás fogadta. A zűrzavarban állítólag a miniszter testőre elővette pisztolyát és a levegőbe lőtt, ez volt a szikra. A katonák erre elfoglalták saját fegyverraktárukat és az onnan szerzett fegyverekkel elindultak Bamakó felé. Akkor még nem volt kifejezett puccs szándékuk, csak azt akarták, hogy hallgassák meg végre őket. A miniszter akkor még el tudott menekülni a katonák elől, az államfő pedig azonnal körbevetette magát az elnöki rezidencia környékén a legerősebb tüzérséggel.

A katonák nyitott dzsipeken, a levegőbe lövöldözve, délutánra beértek Bamakóba. Elfoglalták a rádiót és a TV-t. Az éjszaka folyamán pedig bevették a körülbástyázott elnöki palotát is. Touré azonban addigra még elmenekült. Este, éjszaka és ma reggel is lövöldözés hallatszott mindenfelől. Sebesültekről senki nem tud. Állítólag csak a levegőbe lőnek a katonák.

Néhány órája az a hír járja, hogy már megtalálták és letartóztatták az elnököt, több minisztert őrizetbe vettek. A miniszterelnök házánál néhány perccel ezelőtt is harcok folytak.

A katonák hajnalban bejelentették a helyi TV-ben a sikeres hatalomátvételt. Addig kívánnak maradni, amíg a demokratikus választások le nem zajlanak. Ilyenre már volt példa Maliban, hiszen Touré elnök is valahogy így kezdte. Az akkori puccs után lemondott, átadta a hatalmat, majd a nép egy évvel később megválasztotta. Akkoriban ezzel a hozzáállással nagy népszerűségre tett szert. Mára azonban a tehetetlen kormányzás és katonai tehetetlenkedése miatt teljesen népszerűtlenné vált. Az utca embere régóta a távozását várja, talán ezért sem volt nehéz elfogni őt. Kormánya, amit tavaly májusban nevezett ki, szó szerint SEMMIT nem csinál. Ebben az országban minden ügy elakadt, sőt a már megszavazott törvényt (családtörvény) is vissza kellett vonnia, mert a vallási vezetőknek nem tetszett.

Jelenleg kijárási tilalom van és a repülőtér lezárva, a katonák néhány blokádot emeltek a fontosabb útvonalakon, a hidakat lezárták. A mellettünk lévő nyomornegyedben a gyerekek még most is az utcán játszanak, az emberek úgy tűnik, nem félnek. A kijárási tilalom itt errefelénk nem tűnik túl szigorúnak. Pedig lövések most is hallatszanak, ha nem is közelről. Igazán  nem tudni, ki harcol, talán még nem fogtak el minden minisztert? Úgy tűnik, hogy a spontán zendülésnek nincs egy karizmatikus vezetője, aki az élre tudna most kerülni. Ez sajnos bizonytalanságot szül.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez