Lázadó, dezertáló katonák a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Több száz katona dezertált a kongói hadseregből az ország keleti részét található Kivu tartományban. A kongói kormány erősítést küldött a problémás térségbe.

 

 A kongói hadsereg szóvivője, Sylvain Ekenge azt mondta, hogy 500 katona hagyta el a Ping bázist, Észak-Kivuban. A katonák kivonulását követően a ruandai lázadók (FDLR) harcosai elfoglalták a bázist és Masisi város felé nyomultak előre. A kongói hadsereg és az állomáshelyüket elhagyó katonák között harcok robbantak ki, a Kivu déli részén található Uvri település közelében. Helyi lakosok arról számoltak be a Reutersnek, hogy a harcok több órán át tartottak. Delphin Kahimbi ezredes azt mondta, hogy a harcokban 10 dezertőr meghalt. Egy szemtanú a Reutersnek azt mondta, hogy a gomai repülőtérre több száz katona érkezett repülővel, de azt még nem tudni, hogy hol vetik be őket. A kongói kormány Kinshasában felszólította a dezertőröket, hogy azonnal térjenek vissza a bázisaikra.

 Hírügynökségi jelentések szerint zömében a Bosco Ntaganda tábornokhoz hű katonák hagyták el szolgálatai helyüket, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a főtisztet letartóztatták. Ntanganda ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Az ICC korábban többször is felszólította a kongói kormányt, hogy tartóztassák le és adják ki a tábornokot, akit háborús bűnök elkövetésével vádolnak. A kongói vezetés a követelést elutasította. Ntaganda tábornok ugyanis az egyik legbefolyásosabb személyiség a térségben, a lázadókkal is kapcsolatban van. Emiatt ő volt a régió stabilitásának egyfajta „személyi garanciája”. A stabilitásnak annyi.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez