Újabb börtönbüntetés Ben Alinak – öt év kínzásért

Tunézia, Tunisz – Öt évre ítélte a fellebbviteli katonai bíróság egy kínzási ügyben Ben Ali volt tunéziai diktátort. A perben társai enyhítést kaptak. Ben Ali tavaly januári bukása óta Szaúd-Arábiában van, így az ítéletet távollétében hirdették ki.

 

A mostani ítélettel együtt már több mint hatvan évet kell majd börtönben töltenie Ben Ali-nak, ha egyszer kiadja Szaúd-Arábia. Erre azonban szinte semmi esély. Tunézia már többször kérte, hogy a megbuktatott elnököt adják ki az igazságszolgáltatásnak, mindhiába.

A mostani ítélet a Barraket Sahel ügyhöz kapcsolódik. Az 1990-es évek elején Barraket Sahelben több tiszt a hatalom átvételére készült, legalábbis az akkori vádirat szerint. A tiszteket lefogták és súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki rájuk. A vizsgálat során többször is megkínozták őket, hogy vallomást tegyenek.

A mostani eljárásban Ben Ali mellett elítélték az egykori belügyminisztert és a belügyi államtitkárt. Mindketten az első fokú ítéletnél enyhébb büntetést kaptak. Az ügyvédek szerint azonban ez az ítélet még mindig igazságtalan és további fellebbezést fontolgatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez