Radikalizálódhat-radikalizálódik a helyzet Észak-Maliban,

Mali, Bamako – Egyre aggasztóbb a helyzet Észak-Maliban, ahol január közepén felkelést indítottak a tuareg lázadók és a velük laza „szövetségben” álló fegyveresek, köztük az Ansar Dine radikális iszlamista milícia. Az északi országrész győzedelmes elfoglalása óta kiderült: a „szövetségesek” céljai eltérőek, harc várható a hatalomért.

 

Lassan több mint egy hónapja foglalták el a radikális iszlamisták és a tuaregek, Észak-Malit. A terület megszállása óta az Iyad Ag Ghali vezette Ansar Dine radikális iszlamista szervezet tűnik a legaktívabbnak a térségben, harcosai több várost vontak az ellenőrzésük alá. A szakértők és a környező országok vezetőinek egybehangzó véleménye szerint az Ansar Dine a térség legerősebb csoportja, és ez komoly aggodalmakra ad okot, könnyen felboríthatja a térség „törékeny” egyensúlyát. Biztonságpolitikai szakértők attól tartanak, hogy Észak-Mali könnyen a térség Afganisztánjává válhat. Szélsőséges csoportok vethetik meg a lábukat a térségben, ahol kiképző bázisokat tarthatnak fenn és nemzetközileg körözött terroristáknak nyújthatnak menedéket. A mali La Nouvelle Republique hírlapírója Tiegoum Boubeye Maiga szerint az Ansar Dine saját „zónát” szeretne magának kialakítani, ahol korlátlan úr lehet, bárkit megcsonkíthat vagy megkorbácsolhat.

A radikális szervezet szorosabb kapcsolatokat ápol az al Kaida észak-afrikai szárnyával (AQIM), mint a tuareg lázadókkal. Titkosszolgálati jelentések többször is arról számoltak be, hogy az Ansar Dine által ellenőrzött területeken megjelentek az AQIM terroristái is, akik szabadon mozoghatnak a térségben. Az Ansar Dine ráadásul az iszlám igazságszolgáltatást is bevezette az általa ellenőrzött területeken. Szemtanúk a nemzetközi hírügynökségeknek többször is beszámoltak arról, hogy Gaóban, Timbuktuban, Kidálban és más északi városban a radikálisok több szórakozóhelyet, kocsmát, szállodát lerohantak, bezárattak. A nyugati kultúrát és műveltséget hirdető és terjesztő feliratokat, magazinokat, tárgyakat és italokat pedig elkobozták, megsemmisítettek. A nők tradicionális iszlám szokás szerint öltözködhetnek, nyugati ruhát nem vehetnek fel. Férfiakkal pedig nem állhatnak szóba az utcán és nem is mutatkozhatnak a társaságukban. Helyiek azt is elmondták, hogy a nagyobb városokban a radikálisak sokkal aktívabbak, a tuaregek pedig hátérbe szorultak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez