Régi lázadók új szervezete Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Egyre aggasztóbb a helyzet a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti régiójában, ahol mindenki attól fél, hogy ismét kitör a polgárháború. A háborús bűnökkel vádolt Bosco Ntaganda lázadóvezér emberei hivatalosan is bejelentették, hogy dezertáltak a hadseregből és egy új szervezetet hoztak létre.

 

A Bosco Ntagandához hű katonák létrehozták a Március 23 Mozgalmat, Vianney Kazarama vezetésével. Kazarama korábban a kongói hadseregben szolgált ezredesként, Ntaganda helyettesének számított. Ntaganda hollétéről viszont semmit sem tudni. A szökevényeket üldöző és bekerítő kongói hadsereg nemrég tűzszünetet hirdetett és öt napot adott a dezertőröknek, hogy térjenek vissza a seregbe. Sylvain Ekenge ezredes nem rég azt mondta, hogy 76 katona elfogadta az ajánlatot.

A dezertáló katonák többsége korábban a CDNP lázadószervezet tagja volt, a kongói polgárháború idején ez volt az egyik legerősebb alakulat. A CDNP-t Bosco Ntaganda vezette, aki 2009-ben aláírta a békemegállapodást a kinshasai vezetéssel és csapataival csatlakozott a reguláris kongói hadsereghez. Ntaganda és a hozzá hű katonák áprilisban léptek ki a seregből, miután Kabila elnök elrendelte Ntaganda letartóztatását. A központi vezetés katonákat is küldött, hogy elfogják Ntagandát és lefegyverezzék a harcosait. A gyermekkatonák toborzásával, nemi erőszakkal, korrupcióval és egyéb háborús bűnökkel vádolt hadurat azonban nem sikerült elkapni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez