Elnökjelöltek televíziós vitája-  Egyiptomban először

Egyiptom, Kairó –  Amr Moussa és Abdel Moneim Abdul Foutouh két magán televízió közös vitájában vett részt. A közvéleménykutatások szerint ők a leginkább esélyesek az elnökválasztáson, melynek első fordulóját május 23-án és 24-én rendezik meg Egyiptombam.

 

A harmadik helyen Ahmad Safik tábornok, Mubarak utolsó kormányfője áll.

 

A vita meglehetősen heves volt, mindkét jelölt elsősorban ellenfele múltjával foglalkozott.”Ön az élete során a Muzulmán Testvériséget szolgálta és nem a nemzetet, nem Egyiptomot!”- vágta  ellenfele arcába Amr Moussa.Mire a válasz:” Ön a probléma része volt az elmúlt időszakban, hogy is lehetne Öntől várni a megoldást a jövőben?!” Amr Moussa ugyanis Mubarak idején külügyminiszter volt, majd pedig az Arab Liga főtitkára. Ellenfele valóban sokáig a Muzulmán Testvériség egyik vezetője volt, de összekülönbözött társaival azok szélsőséges nézetei miatt. Egy évvel ezelőtt kilépett a Muzulmán Testvériségből, és mérsékelt iszlamista nézeteket hirdet.
Az egyiptomi parlamenti választásokat az iszlamista pártok nyerték, a Muzulmán Testvériség a legfőbb erő a parlamentben. A szalafisták, akik náluk is szélsőségesebb nézeteket vallanak, szintén komoly erőt képviselnek. Mindkét szervezet elnökjelöltjét kizárták a választásból. A Muzulmán Testvériség új jelöltet állított, Mohamed Morsit, de őt nem tartják esélyesnek. A szalafisták a hadügyminisztérium előtt tüntettek és ebből véres összecsapások lettek Kairóban. A hadsereg vezetői azt ígérték, hogy június végén átadják a hatalmat az újonnan megválasztott elnöknek Egyiptomban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez