Nigéria kormányának többet kellene tennie az ólommérgezés ellen!

Nigéria, Párizs –  Ezt követeli az Orvosok határok nélkül szervezet (Medecins sans Frontieres). A jelentés megállapítja, hogy Zamfara államban 2009-ben súlyos ólommérgezés történt: 460 gyerek meghalt és 4000 maradandó károsodást szenvedett. Ez a négyezer gyerek ma is olyan környezetben él, melyben az ólommérgezés hétköznapi valóság, így a gyógyulásukra semmi remény!

 

A nigériai kormány múlt novemberben 5 millió dolláros programot indított el Zamfara államban, hogy mérsékelje az ólommérgezés hatását, de az alapvető okot megszüntetni nem tudta. Az ólommérgezés ugyanis szorosan összefügg a térség legjövedelmezőbb foglalkozásával, az aranybányászattal! Az arany ára az elmúlt évben a duplájára növekedett, így mind többen kezdenek hozzá a nyíltszíni aranyfejtéshez Zamfara államban.Hatalmas sziklákat vernek szét, hogy a porban aranyat leljenek. Találnak is, de közben rengeteg ólompor is a levegőbe kerül. Onnan pedig a gyerekek tüdejébe és az ivóvízbe is! Az aranybányászattal foglalkozó falvak egész körzete súlyosan ólomszennyezett, az MSF szerint ebből a szempontból talán Zamfara államban a legrosszabb a helyzet az egész világon.

 

Mit lehet tenni? Nem sokat, hiszen a helyi mezőgazdaság halódik, így mind többen látják úgy, hogy megélhetésüket az aranyfejtésből biztosíthatják. Eközben persze az egész környék súlyos károkat szenved, de a megélhetés kényszerétől hajtott aranybányászokat ez vajmi kevéssé izgatja egyelőre Zamfara államban, Nigériában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez