Tüske a talpban-vita a Boko Haram besorolásáról Nigériában

Nigéria, Washington –  Washingtonban a Kongresszus terrorista szervezetnek akarja nyilvánítani a nigériai Boko Haram-ot. Az amerikai honatyák arra hivatkoznak, hogy a Boko Haramnak közismerten szoros kapcsolatai vannak az al Kaidával.
Nigéria kormánya egyáltalán nem örül az amerikai kezdeményezésnek. Mohamed Bello hadügyminiszter kijelentette: „Mi párbeszédre törekszünk a Boko Haram szervezettel. Egyáltalán nem könnyítené ezt meg, ha az Egyesült Államok a terrorista szervezetek listájára helyezné a Boko Haramot!”
Nigéria az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese Afrikában, így a vitának különösen nagy a tétje. Különösen azt követően, hogy a Boko Haram fegyvereseit látták Mali északi részében, ahol a fanatikus iszlamista szervezetek egyre jobban berendezkednek. Közülük az egyik legaktívabb az AQIM, melyet az al Kaida észak-afrikai szárnyának neveznek.
Nigéria kormánya már márciusban tárgyalásokat kezdett a Boko Haram szervezet vezetőivel, de ezt a szélsőséges mozgalom megszakította, mondván a hatalom nem őszinte. Ezen ők azt értették, hogy a kormány a keresztények és az Egyesült Államok érdekeit képviseli, míg a Boko Haram a muzulmánok érdekében fog fegyvert. Nigéria lakosságának a fele keresztény, a másik fele muzulmán. Az iszlám híveinek zöme Északon él, a Boko Haram ezért ott muzulmán államot akar létrehozni, melyben érvényes a saria. Ezt a nigériai kormány éppúgy meg akarja akadályozni, mint az Egyesült Államok, de egyik sem tudja, hogy hogyan…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez