Egyiptom alkotmánybírósága átírta az átmenetet

Egyiptom, Kairó – Teljes a bizonytalanság Egyiptomban, miután az alkotmánybíróság bejelentette, hogy számos törvénytelenséget észlelt a parlamenti választásokkal kapcsolatban. A testület ezért elrendelte a törvényhozás alsóházának feloszlatását, amelyben az iszlamisták főlényes többséggel rendelkeztek.

Az alkotmánybíróság szerint a novemberi parlamenti választások idején a politikai pártoknak nem lett volna szabad saját jelölteket indítaniuk a független jelölteknek fenntartott helyekért, ezért a parlamentet fel kell oszlatni és új választásokat kell kiírni. Emellett az alkotmánybíróság jelezte, hogy Ahmed Shafik indulhat az elnökválasztás második fordulójában. Ő volt Hoszni Mubarak utolsó miniszterelnöke. Az alkotmánybíróság ezzel hatályon kívül helyezte az iszlamisták által uralt törvényhozás döntését, amely kizárta volna az elnökválasztási küzdelemből a Mubarak rezsim vezetőit. A második fordulót a napokban rendezik meg.

Az alkotmánybírósági döntés következményeként a törvényhozás feladatait a Legfelsőbb Katonai Tanács veszi vissza, a testület Mubarak megbuktatása óta vezeti az országot. Az alkotmánybíróság épülete előtt katonák őrködnek, akiket feldühödött tüntetők kövekkel dobáltak meg. Az iszlamisták a döntés követően „alkotmányos puccsról” beszélnek, egyik képviselőjük úgy fogalmazott: az ország „sötét alagút”-ba tart, ha valóban feloszlatják a parlamentet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez