Gao után Timbuktuból is kivonult az MNLA – mindenütt az iszlamista milícia az úr

Mali, Timbuktu – Két órát adott az Ansar Dine iszlamista fegyveres milícia a világi MNLA – nak, hogy harc nélkül kivonuljon Észak-Mali legnagyobb városából, Timbuktuból. Az MNLA szó nélkül engedelmeskedett, miután Gao városában súlyos vereséget szenvedett.

Az ottani harcokban sok MNLA harcos meghalt, és a világi tuareg szervezet elveszítette a katonai főhadiszállását is. Egyik vezére is megsebesült, méghozzá súlyosan, őt külföldre szállították életmentő műtétre.

 

Korábban hírek szóltak arról, hogy az MNLA megegyezett az Ansar Dine szervezettel, és közösen valamilyen tuareg egységes mozgalmat alkottak volna. Ám ezt az alkut külső nyomásra az MNLA felmondta. Ezt követően az Ansar Dine megerősítette régi szövetségét az AQIM-mal. Az al Kaida észak-afrikai szárnya nagyon jól berendezkedett Mali északi részén.
Kiképző táborokat állítottak fel, és a szervezet vezetői beköltöztek a városokba, ahol nyíltan mutatkoznak. A nyugat-afrikai államok többször jelezték, hogy fegyverrel is megakadályozzák azt, hogy Mali északi része terrorista központ legyen, ám tenni eddig vajmi keveset tettek. Mali saját hadserege teljesen akcióképtelenné vált, márpedig enélkül aligha lehet felszabadító háborút folytatni az ország területén. Az érintett nagyhatalmak, így Franciaország és az Egyesült Államok jelezték, hogy hajlandók támogatni egy katonai akciót Mali északi részének a felszabadítására, de közvetlenül ebben nem akarnak részt venni. Francia és amerikai csapatok részvétele egy ilyen akcióban komoly erkölcsi támogatást jelentene a terrorista szervezeteknek Északnyugat-Afrikában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez