12 vádlott, hét halálos ítélet– terrorista per Algériában

Algéria, Algír – Hét halálos ítéletet osztott ki a bíróság egyetlen tárgyalás alatt. Minden elítélt valamilyen terrorista szervezet tagja. A legtöbben az al Kaida észak-afrikai szárnyához kapcsolódnak. Az ítéleteket azonban nem hajtották végre.

 

Tizenkét személyes volt a vádlottak padja az algíri tárgyalóteremben. A vádlottak kényelmesen elfértek, ugyanis kilencen szökésben vannak. A bíróság végül hét embert ítélt a legsúlyosabb büntetésre, halálra, két vádlottat pedig felmentett.

Az egyik szökésben lévő terrorista Abdelmakel Droukdel, aki vezető pozíciót tölt be az AQIM-ban. Az elsőrendű vádlott azonban ott volt a tárgyaláson. Mohamed Toumit több emberölésben is bűnösnek mondták ki. Ő a felelős az 1993-as boumerde-i vérengzésért, amelyben nyolc csendőr vesztette életét. Az ő számláját terheli egy 1994-ben elkövetett merénylet is, amelyben 14 rendőr halt meg, szintén Boumerde-ben. És egy 2006-es Tizi Ouzou-i támadásban is bűnösnek találták, akkor nyolc katonával végeztek.

A szintén szökésben lévő Hasszán Hattab, az egyik első algériai terrorista sejt vezetője ügyében nem született döntés. Az általa alapított Harc és Prédikáció Szalafista Csoport az elődje az al-Kaida észak-afrikai szárnynak, az AQIM-nak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez