Szétvert tüntetés, elhurcolt ellenzéki-szudáni hétköznapok

Szudán, Kartúm – Ismét tüntetések voltak Kartúmban, a biztonsági erők ezúttal is erőszakosan vetettek véget a diákok tiltakozó megmozdulásának. Az egyetemi hallgatók egy nappal azután vonultak ki az utcára, hogy a biztonsági erők letartóztattak egy ellenzéki politikust.

Körülbelül ezer egyetemi hallgató gyűlt össze a Kartúmi Egyetem területén, rezsim ellenes szlogeneket skandáltak, Omar Hassan al Bashir elnök és rezsimje távozását követelték. A biztonsági erőknek nem okozott gondot a tüntetés szétverése. A szokásos módon, könnygáz-gránátokat vettetek be, majd megrohamozták és megverték a tüntetőket. A hallgatók egy kis csoportjának sikerült áttörnie a biztonsági erők gyűrűjét, de a rohamrendőrök gyorsan visszakergették őket az egyetem területére.

A mostani tiltakozó demonstrációt az váltotta ki, hogy a titkosszolgálat emberei letartóztatták Kamal Omar ellenzéki politikust, akit az otthonából hurcoltak el. A politikus felesége a Retuers hírügynökségnek azt mondta, hogy a titkosszolgálat öt embert küldött a házukhoz, a férjét késő éjszaka szállították el. A Popular Congress Party egyik neve elhallgatását kérő tisztviselője is megerősítette, Omar letartóztatásának hírét. A szudáni hatóságok nem nyilatkoztak az ellenzéki politikusról, de a feltételezések szerint a letartóztatásának köze lehet ahhoz, hogy az ellenzéki párok támogatják a tüntetéseket.

A Popular Congress Party az egyik legnagyobb ellenzéki párt Szudánban, vezetője Hassan al-Turabi, aki egykoron Omar Hassan al Bashir elnök tanácsadója volt és az egyik legbefolyásosabb politikusnak számított hazájában. Turabi és Bashir között a 90-es évek végén romlott meg a viszony. Turabit azóta többször is letartóztatták és a jelenlegi rezsim leghangosabb kritikusának számít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez