Az iszlamisták újrakezdték a szent mauzóleumok lerombolását Timbuktuban

Mali, Timbuktu – Az afp beszámolója szerint most a Dzsingarejber nagymecset két mauzóleumát rombolták le. Az Ansar Dine fegyveresei a levegőbe lőttek, hogy elriasszák a tiltakozó hívőket, majd csákánnyal estek neki a középkori épületeknek, melyek muzulmán szentek síremlékei.

Julius elsején és másodikán már hét mauzóleumot a 16-ból leromboltak. Akkor a hazai és nemzetközi tiltakozás hatására abbahagyták a pusztítást, de közölték, hogy hamarosan újrakezdik. Most látták elérkezettnek az időt az újabb barbár akcióra olyan műemlékek ellen, melyek a világörökség részét képezik. Az UNESCO is tiltakozott- hiába!

 

Timbuktuban három nagymecset van, mindhárom a világörökség része. Múltkor a Szidi Jahja nagymecset mellett nemcsak a mauzóleumokat rombolták le, de szétverték a nagymecset titkos kapuját is. A helyi legenda szerint, ha a kapu kinyílik, a világnak vége lesz!
Az iszlamista fanatikusok egyik célja épp az, hogy a helyi legendákat és műemlékeket megsemmisítsék mondván, hogy a tiszta iszlám hit nem tűri az ilyen “istenkáromló” épületek és legendák fennmaradását. A másik cél a lakosság megfélemlítése. Az iszlamista milíciák be akarják vezetni a sariat Timbuktuban és Mali egész északi részén. Elefántcsontpart elnöke nemrég az egész emberiség elleni támadásnak nevezte az iszlamisták ténykedését Észak-Maliban, de sem ő, sem más afrikai vezető eddig nem tett semmilyen konkrét lépést azért, hogy megszűnjön a fanatikusok uralma Mali északi részén.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez