Kiszabadultak a „30 millió eurós” túszok Maliban

Mali, Bamakó – Az októberben elfogott túszokat a Mujiao nevű iszlamista milícia Gao városa mellett adta át Burkina Faso küldöttségének. Cserébe iszlamista foglyokat engedtek szabadon Mauritániában. A túszokért ezenkívül váltságdíjat is fizettek, de nem lehet tudni, hogy pontosan mennyit.

Minderről Mohamed Uld Hisam, a Mujiao vezetője tájékoztatta az afp hírügynökséget. Részleteket nem közölt, de Burkina Faso fővárosában megerősítették, hogy átvették a túszokat. A Mujiao korábban 30 millió euró váltságdíjat követelt a három túszért. (két spanyol és egy olasz állampolgár)

A spanyol külügyminisztérium bejelentette, hogy repülőgépet küldött  a túszokért, de a gép leszállását homokvihar akadályozza. Egy héttel korábban a Mujiao algériai diplomatákat engedett szabadon, akiket Gao városában fogtak el tavasszal. A Mujiao szoros kapcsolatban áll az AQIM-mal, amely az al Kaida észak-afrikai szárnyának vallja magát. Mali északi részén teljesen berendezkedtek az iszlamista milíciák, melyek még 13 túszt tartanak fogva. Egyikük egy Vajdaságban született magyar, aki megszerezte a francia állampolgárságot. Őt múlt ősszel rabolták el egy francia társával együtt, és azóta is a terroristák fogságában van valahol a Szahel övezetben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez