Tunézia elnöke: állítsuk meg az iszlamistákat!

Tunézia, Párizs – Monszef Marzuki elnök a párizsi Le Figaronak nyilatkozott. Elmondta, hogy a legnagyobb kormánypárt, az Ennahda szélsőséges frakciója le akarja nyúlni az államapparátust. Ezt az államfő  meg akarja akadályozni. Az állam nem egy politikai párté, hanem az egész nemzeté!- hangsúlyozta Tunézia elnöke.

                                                                                            
 Marzuki elnök szerint az Ennahda szervezet legnagyobb része elkötelezett egy pluralista, toleráns társadalom mellett. De van egy szélsőjobboldali kisebbség, amely a szalafistákkal szövetkezve megkísérli elfoglalni a fontos állami tisztségeket. A kormányzói posztok kétharmada például az Ennahda embereinek jutott. Ez aggasztja az államfőt, aki az alkotmányban is rögzíteni szeretné azt, hogy az állam nem egyetlen politikai irányzaté, hanem az egész nemzeté.
 Az elnök szerint van Tunéziában egy szélsőbaloldali csoport is, amely kulturális forradalmat akar. Ez a csoport a szélsőjobboldali vallási fanatikusokkal együtt  nagy szerepet kap a hírekben, holott a befolyásuk a lakosság soraiban csekély. Marzuki úgy véli, hogy Tunézia lakóinak többsége vallásilag semleges államot akar és a tolerancia híve. Az új alkotmányról komoly viták folynak. Marzuki azt szeretné, ha az államapparátus vezetőit a jövőben úgy neveznék ki, hogy alakulna egy hármas bizottság, amely ellátná ezt a feladatot. Ebbe a bizottságba az elnök, a kormányfő és a parlament elnöke delegálna 1-1 embert.
 Vajon születik-e kompromisszum? “Mi a föníciaiak örökösei vagyunk, háromezer éve kereskedünk, úgyhogy van tapasztalatunk abban, hogy tárgyalni kell, és végül meg kell állapodni. Ennek az örökségnek az alapján biztos vagyok benne, hogy kompromisszum születik majd az alkotmány ügyében is”- nyilatkozta a párizsi Le Figaronak Monszef Marzuki, Tunézia köztársasági elnöke.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez