Lemészárolt papok – mauritániai prédikátorok megmagyarázhatatlan halála Maliban

Mali, Bamakó – Mauritánia elnöke és az egész kormány ott volt a repülőtéren, amikor egy különgép hazahozta a Maliban megölt prédikátorok holttestét. Jelen volt Mali külügyminisztere is, aki véletlen balesetről beszélt a 16 mauritániai prédikátor hétvégi halálával kapcsolatban.

  Szombaton ölte meg a mali hadsereg a 16 prédikátort, aki Mauritániából érkezett. Diabali városában történt az eset- tisztázatlan körülmények között. Mindenesetre érdekes, hogy a mali hadsereg, amely szinte puskalövés nélkül engedte át az ország északi részét a fanatikus iszlamista milíciáknak, most belelőtt a tömegbe, amely fegyvertelen volt. Ráadásul, mint kiderült, a prédikátorok nem is a fanatikusok közül kerültek ki, hanem a mérsékelt irányzat hívei voltak.
  Mali külügyminisztere hosszan tárgyalt Mauritánia elnökével. Bocsánatot kért a prédikátorok haláláért, de nem szolgált magyarázattal arra, hogy miért is történt az eset. Maliban a hadsereg és a civil kormányzat kapcsolata feszült, amióta a katonák egy csoportja puccsot hajtott végre és eltávolította az ország akkori köztársasági elnökét. A fanatikus iszlamista csoportok ezt a puccsot használták ki Mali északi részének az elfoglalására. Malinak szomszédjai támogatására is szüksége lenne ahhoz, hogy kiűzze a terrorista milíciákat az ország északi területéről. Erről az akcióról már régen egyeztetnek a diplomaták, ám Mali hadserege nem mutat hajlandóságot az együttműködésre, ehelyett Mauritániából érkezett békés prédikátorokat mészárol le- minden különösebb indoklás nélkül – komoly diplomáciai bonyodalmat okozva ezzel a két észak-afrikai állam között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez