Drónok furcsa háborúja Bengáziban

Líbia, Bengázi –  Hajnali fél kettőkor – minden előzetes értesítés nélkül- azonnali hatállyal felfüggesztették a légiforgalmat Bengázi városa fölött. Közben viszont repülőszerkezeteket észleltek sokan, így az afp hírügynökség tudósítója is. Meg nem erősített hírek szerint az Egyesült Államok hadihajóiról elindított drónok az al Kaida helyi bázisait célozták meg.

  Washingtonban közben erősödnek a bírálatok a CIA szakértelmét illetően: “ha a helyi amerikai hírszerzés tudta, hogy az al Kaida jelen van és akcióra készül, akkor nem lett volna szabad Bengáziba engedni az amerikai nagykövetet! Ha viszont nem tudtak az al Kaida tervéről, akkor az a baj! A CIA éppúgy elaludt idén szeptember 11-én Líbiában, mint 11 évvel korábban Amerikában!”- mondta egy neve elhallgatását kérő szakértő a Wall Street Journal-nek.
  Bengáziban különösen aggasztja a helyi hatóságokat éppúgy, mint az amerikaiakat, hogy még a polgárháború idején többezer föld – levegő rakéta ” eltűnt” a NATO raktáraiból. Ezeket nagyrészt valószínűleg a fanatikus iszlamista milíciák szerezték meg. Bengázi repülőterén ezért úgy vélik, hogy az amerikaiak és az al Kaida háborúja a levegőben folyik és a légiközlekedés biztonsága így egyáltalán nem garantálható. Ezért például a Tunisair gépe nem szállhatott fel Bengázi repülőteréről, ahol egy dolgot tudnak biztosan: a jövőt illetően minden bizonytalan a líbiai forradalom bölcsőjében, az ország második legnagyobb városában, Bengáziban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez