Nem sokkal a frankofon csúcs nyitása előtt előkerült egy eltűnt ellenzéki Kongóban

Kongói Demokratikus köztársaság, Kinshasa – Elfogadhatatlan az emberi jogok be nem tartása és az ellenzék üldözése Kongóban- deklarálta Francois Hollande francia államfő. Hajnali kettőkor egy katonai tábor mellett megtalálták az ellenzék egyik ” eltűnt ” vezetőjét. Szörnyen legyengült,  de él…

 A kereszténydemokraták vezetője, Eugene Diomi Ndongala június 27- én azzal ment el hazulról, hogy más ellenzéki pártok vezetőivel találkozik. Soha nem tért haza… Az ügyészség kiadott egy közleményt: eszerint az ellenzéki vezér megerőszakolt két kiskorút, és ezért el akarták fogni, ő viszont elmenekült. Több más ellenzéki vezérrel kapcsolatban hasonló nyilatkozatok láttak napvilágot. A család viszont úgy értesült, hogy a titkosszolgálat fogta el az ellenzéki vezért és börtönben tartják rémes körülmények között. Egy másik ellenzéki politikus levelet csempészett ki a börtönből, és ebben részletesen beszámol a szörnyű körülményekről.
  Kabila elnök megígérte a világnak, hogy kivizsgálják az emberi jogok ügyét, de a bizottság még mindig nem alakult meg. Alkotmánybíróságot is ígért még 2006-ban, azóta sincs… A frankofon csúcson több mint harminc állam és kormányfő vesz részt Kinshasában. A tanácskozás október 12 és 14 között tart. Utána valószínűleg minden visszatér a régi kerékvágásba Kongóban. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez