Európának egységesen kell fellépnie a Szahel övezetben a terrorizmus ellen!

Észak-Afrika, Franciaország – Ez a véleménye a francia hadügyminiszternek. Jean-Yves Le Drian körutat tesz az Európai Unió fővárosaiban, hogy legalább 8-9 tagállamot rávegyen egy közös akcióra. Egyelőre London és Madrid mondott igent, másutt kétkednek, illetve elutasítják a francia elképzelést. November 19-én tartanak együttes ülést az Európai Unió külügy és védelmi miniszterei.

  A francia védelmi miniszter abban bízik, hogy addigra összegyűlik a megfelelő számú támogató. Az Európai Unió legutóbbi csúcsértekezlete végül is kimondta, hogy “a terrorizmus a Szahel övezetben közvetlen fenyegetés Európa számára”. Csakhogy majdnem minden európai országban csökken a védelmi költségvetés. Németországban eleve ellenérzés van mindenféle külföldi katonai akcióval szemben. Az újonnan csatlakozott egykori szocialista országok pedig katonai kérdésekben jobban bíznak a NATO-ban, mint az Európai Unióban. Washington viszont Párizs tudtára adta, hogy számára a Szahel övezet nem prioritás.
  Közben Dioncounda Traoré, Mali ideiglenes államfője újra gyors akciót sürgetett a terrorista milíciák által megszállt északi területek felszabadítására. Az ENSZ és az Afrikai Unió bejelentette, hogy irodát nyitnak Bamakóban. Így akarják elősegíteni a közös katonai akciót Mali északi részének felszabadítására. Mali északi részét tavasszal foglalták el a központi kormánnyal szembenálló milíciák. Nyárra kiderült, hogy közülük az iszlamista milíciák a legerősebbek, így ők vették át az irányítást. Bevezették a sariat, és közölték, hogy egész Északnyugat-Afrikában alkalmazni kívánják Mohamed próféta szigorú törvényeit. Az Európai Unió ezért tekinti közvetlen fenyegetésnek a Szahel övezet drámáját. Ennek megoldását közös európai fellépéssel képzeli el Franciaország védelmi minisztere, aki körutat tesz az Európai Unió tagállamaiban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez