Puccsban edzett exelnök lesz az Afrikai Unió főképviselője Mali és a Szahel övezet ügyében

Mali, Burundi –  Az Afrikai Unió ezen a héten állította helyre Mali teljes jogú tagságát a szervezetben. Hamarosan állandó irodát nyit Bamakóban. Pierre Buyoya, volt Burundi elnök feladata az lesz, hogy ennek az irodának a segítségével szervezze azt a katonai intervenciót, mely az ENSZ és az AU támogatásával Mali északi részének felszabadítására irányul.

  Legalább ilyen fontos feladat vár Burundi ex elnökére a katonai akciót követően, hiszen valamiféle politikai megoldást kell találnia Mali válságára. Az iszlamista milíciák ugyanis azért tudták könnyedén elfoglalni Mali északi részét, mert a hadsereg puccsal megbuktatta az elnököt és ezt követően anarchia alakult ki az egész országban idén tavasszal.
  A 62 éves Pierre Buyoyanak van tapasztalata az ilyen helyzetek kezelésében: maga is kétszer került hatalomra puccsal Burundiban, de végül békésen távozott… 2009 óta közvetítő szerepet játszik a két Szudán között. Ezt a szerepet továbbra is megőrzi annak ellenére, hogy új feladata sem látszik épp könnyűnek, hiszen Maliban továbbra sincs egységes elképzelés az ország jövőjéről és az északi részek felszabadítása is egyelőre még csak terv csupán, miközben az iszlamista milíciák napról napra erősebbek lesznek Mali északi részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez