Egyiptomi koptok: vak tyúk választ pápát …

Egyiptom, Kairó – A kopt közösség pápája márciusban hunyt el, utóda kiválasztását megkezdte az egyház vezető testülete :öt embert jelöltek. Ketten közülük püspökök, hárman szerzetesek. A legfiatalabb 49, a legidősebb 60 éves. Az előző kopt pápa 88 éves korában halt meg, miután 40 évig állt a Közel-Kelet legnagyobb keresztény közösségének élén.

   A most kijelölt ötös listát a következő fordulóban háromra szűkítik. A három nevet egy- egy papírdarabra írják rá. Ezeket a jelölési papírokat elhelyezik a kairói Szent Márk székesegyház főoltárán. És ekkor lép színre a vak tyúk, aki a felsőbb akarat megszemélyesítőjeként kiválasztja a három jelölt közül, hogy melyikük legyen a pápa, a kopt keresztények 118. vezetője. Régebben a tyúkot megvakították, ma már csak bekötik a szemét…
   November negyedikén dönt a tyúk, ezt követően ünnepélyesen bejelentik, hogy ki lesz az új kopt pápa. Ünnepélyes beiktatására november 18-án kerül majd sor. A világon körülbelül 16 millió kopt hívő él, ennek valamivel több, mint a fele Egyiptomban. Az elmúlt hónapokban felgyorsult a kivándorlás, mert a keresztény kisebbség tagjai nem érzik magukat teljes biztonságban hazájukban, ahol a Muzulmán Testvériség egyik vezetője az államfő. Fanatikus iszlamista szervezetek több merényletet is elkövettek keresztény templomok ellen. A merényleteket a hatóságok elítélték ugyan, de a tettesek kézre kerítésére nem mindig került sor. Az új kopt pápától azt várják a hívek, hogy valamiféle reményt sugall a közösség jövőjére nézve a 80 milliós Egyiptomban, ahol a lakosság kb. 10 %-a keresztény.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez