Hol van az elnök?- katonai hatalomátvételtől tart az ellenzék Mauritániában

Mauritánia, Nouakchott – Az ellenzéki pártok vezetői Mauritániában felszólították a hadsereget, hogy tartsa távol magát a politikából és több információt követelnek Mohamed Ould Abdel Aziz elnök állapotáról, aki jelenleg külföldön tartózkodik gyógykezelésen. Az elnök több mint egy hete hagyta el a kórházat Párizsban, de még mindig nem tért vissza Mauritániába.

A nyugat-afrikai országban egyre feszültebb a helyzet, mert senki sem tudja, hogy valójában milyen egészségi állapotban van Mohamed Ould Abdel Aziz elnök.  Az államfő ráadásul régóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt és megszokott beszédét sem tartotta meg, az Eid al-adhát  (áldozat ünnepe) alkalmából.  Az elnök titokzatos távolmaradása miatt felerősödtek azok az ellenzéki félelmek, hogy a hadsereg a háttérben hatalomátvételre készül. 

A fővárosban több ezer ellenzéki tüntető gyűlt össze, tájékoztatást követeltek az elnök állapotáról.  Sokan részletes és a valóságnak megfelelő jelentés szeretnének arról, hogy mi történt valójában október 14-én, amikor az elnök megsebesült. A hivatalos verzió szerint járőröző katonák tévedésből lőttek rá a konvojára. Ekkor sebesült meg a karján. Az ellenzékiek ezt nem hiszik el.

A parlament elnöke Messaoud Ould Boulkheir egy hete azt mondta, hogy telefonon beszélt az elnökkel, aki közölte vele, hogy jól van és az állapota folyamatosan javul. 

Az UFP ellenzéki párt alelnöke Khadiata Malik Diallo kijelentette, meg kell gátolni a hadsereget abban, hogy továbbra is beleszóljon az ország ügyeinek intézésébe. Diallo szerint az országban valójában a hadseregé a hatalom, immár több mint 40 éve.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez