Kadhafisták ki, rebellisek be – a volt felkelők kongresszusa a kormányalakításról

Líbia, Tripoli – Nem akarnak tabula rasát az ex rebellisek. Negyedik konferenciájukon ismét kiálltak korábbi véleményük mellett, hogy nem akarnak a kormányban olyan politikust látni, akinek köze volt a Kadhafi rezsimhez.

Ali Zidane új kormánya a tervek szerint a jövő hét szerdán tenné le a hivatali esküt és venné át a hatalmat az ideiglenes kormánytól. A tervek azonban kútba eshetnek, mert az ex rebelliseknek nem tetszik, hogy a kormánylistán olyan személy neve is szerepel, aki korábban a Kadhafi rezsimben is fontos pozíciót viselt.

Egészen pontosan Ali al Ojaliról van szó, aki Kadhafi washingtoni nagykövete volt, aki most a külügyi tárcát kapná. Az ex rebellisek a héten tüntettek is Ojali ellen, éppen akkor, amikor a törvényhozás bizalmi szavazást tartott Ali Zidane-ról.

Az volt felkelők mielőbbi alkotmányt is követelnek, hogy végre lezárhassák az átmenetet. Ahogy azt állítják, a líbiai nép meg akarja tisztítani az országot a korrupciótól, és nem tűri, hogy az előző rendszer kiszolgálói ott üljenek a törvényhozásban, és a kormányban. Az ex rebellisek egyúttal maguknak is helyet követelnek a miniszterek között. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez