A fegyverszünetnek vége, újrakezdődött a háború Észak Kivu tartományban, Kongóban

Kongó, Észak-Kivu –  “Hajnalban helikopterekkel és tankokkal támadt ránk a kongói hadsereg. Mi viszonoztuk a tüzet.”- közölte az M 23 gerillaszervezet szóvivője. A kongói hadsereg szerint a gerillák  támadtak, akik ” nem mások, mint a ruandai kormány piti zsoldosai”- mondta a szóvivő Kinshasában.

A három hónapos tűzszünetet Museveni ugandai elnök alkudta ki Kampalában, ahol a két harcoló fél titkos tárgyalásokat folytat. Kongó kormányfője Párizsban Franciaország és egész Európa támogatását kérte.

Közben az ENSZ közzétett egy jelentést, melyből kiderül, hogy a bizonytalan helyzetnek elsősorban a helyi lakosság issza meg a levét:”264 embert gyilkoltak meg a fegyveres milíciák, a többségüket bozótvágó fejszével ölték meg, de sok áldozat elevenen égett el!” Az ENSZ egy korábbi jelentése azzal vádolta Ruandát és Ugandát, hogy fegyverrel és tanácsadókkal támogatja az M 23 gerillaszervezetet Kongóban. Állítólag Ruanda védelmi minisztere irányítja az M 23 katonai akcióit. Ruanda és Uganda cáfolta az ENSZ állításait.

Észak Kivuban a háború olyan törzsi területeken zajlik, ahol sok drágakövet lelhet a jószemű vándor. Itt alapozta meg vagyonát a Kabila család, amely jelenleg uralmon van Kinshasában, és ebből pénzeli a háborút Ruanda és szövetségese, az M 23 gerillaszervezet. Uganda elnöke elvben közvetít a felek között, de az ENSZ jelentés szerint valójában az M 23 oldalán áll. Válaszul Uganda azt közölte: ha az ENSZ nem vonja vissza ezt a vádat, akkor kivonja csapatait Szomália területéről, ahol a békefenntartó misszióban kulcsszerep jut Uganda hadseregének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez