Harc Gao városáért, melyet “megélhetési dzsihád harcosok ” védenek Mali északi részén

Mali,Gao –   Támadást indított Gao városának visszaszerzésére az MNLA tuareg fegyveres milícia, melyet júniusban szorítottak ki innen a Mujao iszlamista szervezet dzsihád harcosai. Az al Kaida észak-afrikai szárnyához közel álló szervezet azóta megélhetési dzsihád harcosokkal töltötte fel sorait. Sok fiatal azért áll be a seregbe, mert csak így tud megélni …

Az MNLA világi szervezet, amely a tuareg kisebbség jogaiért küzd és szemben áll az iszlamista milíciákkal. Az utóbbi időben francia támogatással újjászervezték, fegyverzete jelentősen javult. Az MNLA azért indított offenzívát Gao városa ellen, hogy felhívja a figyelmet: továbbra is számolni kell ezzel a fegyveres szervezettel, melyet külföldön nem tekintenek terrorista alakulatnak, ellentétben a többi milíciával, amelyik ebbe a kategóriába tartozik.
Nyugat-Afrika államai elvben készen állnak arra, hogy megindítsák a nagy offenzívát Mali északi részének felszabadítására. Az MNLA mostani akciója azt a célt is szolgálja, hogy felmérje az iszlamista milíciák valóságos erejét. Nemcsak a Mujao, de a többi iszlamista milícia is nagyszabású toborzó kampányt folytatott az elmúlt hónapokban. Sok megélhetési dzsihád harcos lépett be a soraikba, de kérdés, hogy ők mennyire állnak készen a hősi halálra a “szent ügyért “? Sok a külföldről érkezett dzsihád harcos is, akikről nem lehet tudni, hogy beilleszkedtek-e a fegyveres szervezetekbe. Végül az sem világos, hogy az iszlamista milíciák milyen viszonyban vannak egymással? Vezetőik képesek-e együttműködésre egy esetleges háború esetén? Ha az MNLA-nak sikerülne visszafoglalnia Gao városát, akkor kiderülhetne, hogy az iszlamista milíciák főnökeinek csak a szájuk járt arról, hogy hatalmas erőket vontak össze Mali északi részén. Ha viszont a tuareg harcosok csúfos vereséget szenvednek a megélhetési dzsihád harcosoktól, akkor a nyugat-afrikai erőknek komoly háborúra kell felkészülniük, ha csakugyan fel akarják szabadítani Mali északi részét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez