Eldurvult a helyzet Garissában, a kenyai hadsereg katonái nem bírtak magukkal

Kenya, Garissa – Legalább nyolc embert öltek meg és több mint 50-et sebesítettek meg a kenyai hadsereg katonái Garissában. A katonák brutális fellépését az váltotta ki, hogy nemrég ismeretlen tettesek lelőtték három társukat, akik az AMISOM szomáliai békefenntartó missziójában szolgáltak.

 

Mohammed Yusuf Haji kenyai védelmi miniszter azt mondta, katonák nem kaptak olyan parancsot, hogy erőszakosan lépjenek fel a civilekkel szemben Garissában. De megtörtént.

 Helyiek a BBC-nek arról számoltak be, hogy a katonák diákokra is rálőttek. Az incidens egy katonai bázis közelében volt, egy iskolánál. A diákok az iskola épületén kívül várakoztak és a vizsgájukra készülődtek, amikor a katonák rájuk lőttek. Meg nem erősített hírek szerint a katonák az iskolába is betörtek, ahol szintén lövöldözni kezdtek. Több helyi lakost elhurcoltak és megvertek. Kórházi források arról számoltak be, hogy sokakat lőtt sérüléseket szállítottak be. A kenyai Vöröskereszt véradást szervez, hogy a sebesültek ellátását segítse. A város kihalt, sokan bezárkóztak otthonukba, az üzletek, a boltok pedig zárva vannak. A kormányzati hivatalok is bezártak. A városban katonák járőröznek. A központi piactér leéget.

Garissa körülbelül 325 km-re van Nairobitól. A városban fontos katonai bázis van, amely a Szomáliában harcoló kenyai csapatokat látja el utánpótlással és műszaki segítséggel. A városban korábban márt többször előfordult, hogy ismeretlenek katonákra vagy rendőrökre támadtak.  A hatóságok szerint a szomáliai al Shabab és szimpatizánsai hajtották végre ezeket az akciókat. A mostani zavargásokat az váltotta ki, hogy ismeretlenek három katonával végeztek, akik azért tértek vissza Szomáliából, hogy a teherautójukat a helyi katonai bázison megjavítsák. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez