Megvan a győztes Sierra Leonéban

Sierra Leone, Freetown –Ernest Bai Koroma elnök győzött, készülhet második elnöki ciklusára– jelentette hivatalosan a Választási Bizottság. Az eredményhirdetés azért késett, mert a feltételezett csalások miatt újraszámolták a szavazatok egy részét.

Koroma elnök a szavazatok majdnem 59%-át szerezte meg, ezért nincs szükség második fordulóra. Julius Maada Bio volt katonai vezető a szavazatok 38%-át tudhatja magáénak. A voksolás a nemzetközi megfigyelők elmondásai szerint békésen zajlott. Az ellenzék szerint csalások történtek. Ezért a szavazatok 10%-át újra kellett számolni. A szavazáson a részvétel 87.3%-os volt – jelentette a Választási Bizottság. A szavazatok 4,7%-át érvénytelenítették.

Az elnök támogatói az utcára vonultak és ott ünnepelnek, miután kihirdették a végeredményt. Az elnökválasztással egyidőben megrendezett törvényhozási választások végeredményét viszont még nem hozták nyilvánosságra. Sierra Leone a világ egyik legelmaradottabb és legszegényebb országa, ahol körülbelül 6 millió ember kevesebb, mint napi 1,25 dollárból kénytelen megélni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez