Egy elkapkodott katonai intervenció csak rontaná a helyzetet Mali északi részén!

Egyesült Államok, Mali – Mindenképp politikai párbeszédre kell törekedni, a katonai megoldás csak végső eszköz lehet, és csakis a legszélsőségesebb erőkkel szemben szabad alkalmazni azt! Ezt állapítja meg jelentésében Ban Ki Mun, aki a Biztonsági Tanács számára fejtette ki a gondolatait.

A Biztonsági Tanács korábban már támogatásáról biztosította a nyugat-afrikai államok intervencióját. Ennek katonai tervét nemrég fogadták el az érintett államok és ezt az intervenciós tervet tárgyalja meg a Biztonsági Tanács decemberben.

Szakértők azon a véleményen vannak, hogy jövő szeptember előtt nem szabad megindítani a katonai akciót, mert a nyugat-afrikai államok közös hadereje nincs felkészülve erre, Mali hadserege még kevésbé. Ezt az álláspontot először Romano Prodi fejtette ki nyíltan, ő koordinálja az ENSZ tevékenységét a Szahel övezetben. Ban Ki Mun főtitkár ehhez a véleményhez csatlakozik, amikor azt írja, hogy “a csapatok felkészítése és finanszírozása egyáltalán nem megoldott”. Külön hangsúlyozza az ENSZ főtitkára, hogy egy elsietett katonai akció tovább rontaná a lakosság helyzetét Mali északi részén. Ban Ki Mun szerint mindenképp politikai párbeszédet kell folytatni a tuareg milíciákkal Maliban.
Ehhez képest a legfrissebb hírek szerint az iszlamista Ansar Dine milícia harcosai elűzték Lere városából az MNLA fegyvereseit. Mindkét milícia tuareg harcosokból áll, és vezetőik tárgyalásokat folytatnak egymással Burkina Faso fővárosában. Lere városát, amely közel van Mauritánia határához, puskalövés nélkül foglalták el az Ansar Dine harcosai, az MNLA fegyveresei egyszerűen elmenekültek a határvárosból Maliban, ahol az ország északi részét tavasz óta tartják megszállva az iszlamista milíciák.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez