Rendőrök már vannak, rend még nincs Gomában, ahova lassan visszaszivárognak a kormány erői

 Kongó, Goma – 270 rendőr érkezett péntek délelőtt hajón Bukavuból Gomába, hogy megkísérelje a rend helyreállítását. A lázadó gerillák még nem vonultak ki, és a hírek szerint fosztogatnak. Az üzletek többsége zárva. A kongói hadsereg alakulatai szombaton érkeznek a határvárosba. Kb. 100 tanzániai katonai is jön majd, hogy ellenőrizze a zűrzavaros helyzetet.

Kampalában született megállapodás arról, hogy az M23 gerillaszervezet harcosai kivonulnak Goma városából. Az M23 elsősorban tutszi harcosokból áll, a szomszédos Ruandában is a tutszik kormányoznak. Az ENSZ jelentése szerint Ruanda hadügyminisztere irányítja az M23 fegyveres akcióit.
A kampalai megállapodás értelmében a csúcstalálkozón résztvevő államok vezérkari főnökei a hétvégén Gomába utaznak, hogy a saját szemükkel győződjenek meg a helyszínen: mindenki betartja a megállapodást. Az M23 harcosai lassan-lassan kivonulnak Gomából, de nem mennek túlságosan messze, kb. 20-30 kilométerre a várostól beássák magukat. Mintegy 1500- an vannak és jelezni kívánják, hogy bármikor visszatérhetnek Észak-Kivu fővárosába, Gomába, Kongó keleti részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez