Ágyú vagy városkulcs– mi legyen Párizs ajándéka Algériának?

Franciaország, Párizs – Két hét múlva hivatalos vizitre érkezik Francois Hollande, francia államfő Algériába. Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy után ő lesz a harmadik francia elnök, aki Algéria függetlenné válása óta az egykori gyarmatra látogat. De vajon mit vigyen ajándékba?

A megbékélés jegyében kellene ajándékkal meglepni Algériát a közelgő államfői látogatáson, ezen dolgoznak most az Elysée palota protokollosai. Az ötletelés persze nem nyilvános, ám a francia véleményformálók nyíltan beszélnek lehetséges ajándékokról.

Most úgy tűnik, kettőnek lenne igazán komoly gesztus értéke Az egyik a Baba Merzoug. Ez egy hatalmas ágyú. 7 méter hosszú és 12 tonna tömegű. A XVI. század óta védte Algír kikötőjét, és a gyarmatosító franciák hadizsákmányként vitték haza. A hódítók1830. július 5-én vették be a várost és hallgattatták el a hatalmas tűzfegyvert. A Brestben kiállított ágyú az ég felé néz, tetején egy földgömb, amelyen egy fél lábon álló gall kakas uralkodik. A másik lehetséges ajándék a Casbah kulcsok lehetnének. Ezek Algír város kulcsai, amelyeket Bourmont marsall vitt Franciaországba a megadás jelenként. A szépen megmunkált kulcsokat az Elysée palota 2002-ben vette még és lett így a közvagyon része. A két említett lehetséges ajándék átadása viszont akadályokba ütközhet, mert mindkettő a francia kulturális örökség részének számít, és a vonatkozó törvény szerint elidegeníthetetlenek. Lehetséges megoldás lenne a tartós kölcsön, vagyis az államfő nem ajándékba adná, hanem kvázi örökre kölcsönbe. Ilyet elődje is csinált már néhány koreai kézirattal. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez