Az influenza vitte el a monarchia elsőszámú ellenségét Marokkóban

Marokkó, Rabat – Több tízezer ember vett részt Sheikh Abdessalam Yassine iszlamista ellenzéki vezér temetésén Marokkóban. Yassin  84 éves volt, az al-Adl Wal Ihasane (Igazság és Lelkiség )csoport vezetőjeként vált ismertté.  A tömörülést eltiltották a politikai szerepvállalástól, de így is képes tömegeket mozgósítani.

A biztonságiak nagy erőkkel vonultak ki a Rabat található mecsethez és a környékére. Az ellenzéki politikust gyászoló tömeget megakadályozták abban, hogy felvonuljon a főváros főutcáján. A kormányból és a királyi udvarból senki sem vett részt a búcsú szertartáson. Sokan azt remélték, hogy Abdelilah Benkirane iszlamista politikus elmegy e temetésre, de végül nem bukkant föl. Az állami televízió, rádió és újságok nem tudósítottak az eseményről.    

Diplomaták és szakértők szerint az al-Adl Wall Ihasane az egyetlen olyan ellenzéki szervezet az országban, amely tömegeket képes az utcára vinni. A csoportot Sheikh Abdessalam Yassine alapította, 1981-ben. Yassine Dél-Marokkóban, egy berber falúban született. Életének jelentős részét viszont Marakkeshben élte le.  A hatóságokkal többször is meggyült a baja, börtönben is ült néhányszor. Hassan király idején három évre ítélték, mert az uralkodót arra szólította fel, hogy vezesse be az iszlám igazságszolgáltatást (sharia) az országban. Yassine 1981-ben két évre ismét börtönbe került, miután megalapította mozgalmát. 1999-től pedig 10 évig házi őrizetben volt. VI. Mohammed uralkodó trónra lépése után Yassine felszólította, hogy térjen át az „igaz” iszlámra és a királyi vagyont adja át az államnak. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez