Baleset vagy merénylet? Helikopter szerencsétlenségben meghalt Nigéria egyik kormányzója

Nigéria, Adudzsa – A katasztrófa a Nigéria déli részén található Bayelsa államában történt. A lezuhant helikopter az első hírek szerint a nigériai haditengerészeté volt. A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok.

A szerencsétlenségben Patrick Ibrahim Yakowa kormányzó mellett Owoye Azazi tábornok is meghalt, az utóbbi áldozat korábban nemzetbiztonsági tanácsadó volt. A helikopter két pilótája és a két politikus titkára is életét vesztette a balesetben. A gép Port Harcourtban szállt fel és egy erdőben zuhant le Ogbia Creeknél. Egy helyi közösségi vezető, Hitler (!?) Adunion azt mondta, hogy megpróbálták eloltani a lángokat és kiemelni az áldozatokat, de nem jártak sikerrel. A helikopterben utazó személyek szénné égtek. Közben a nigériai haditengerészet közölte, hogy egy Augusta típusú helikopter zuhant le. Arról viszont nem tudtak beszámolni, hogy a szerencsétlenség miért következhetett be. A civil légügyi hatóságok sem nyilatkoztak az ügyben. Goodluck Jonathan elnök azonnali vizsgálatot rendelt el. Yakowa 2011-ben lett Kaduna állam kormányzója, a terület az ország központi régiójában található, ahol rendkívül gyakoriak a vallási és etnikai villongások. Az iszlamista Boko Haram terrorista szervezet gyakran követ el véres merényleteket az államban. Kadunában keresztények és muszlimok egyaránt élnek.

Nigéria politikai rendszerében a kormányzók fontos emberek. Komoly befolyásuk, hatalmuk van. Az ország összesen 36 kormányzóságból áll. Owoye Azazi tábornok ismert és befolyásos tanácsadója volt Goodluck Jonathan elnöknek. Az elnök azonban még júniusban menesztette, mert nem sikerült megoldást találnia a Boko Haram elfojtására.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez