Első vér – a francia hadnagy halála Maliban

Mali, Franciaország – A francia légierő egy pilótája belehalt sérüléseibe Maliban- erősítette meg a francia hadügyminiszter Párizsban. Jean Yves Le Drian elmondta, hogy a francia hadnagy súlyosan megsebesült majd a kórházban  belehalt sérüléseibe. Francois Hollande elnök személyesen jelentette be, hogy francia csapatok harcolnak Maliban.

Céljuk kettős: az ott élő francia polgárok biztonságának védelme illetve az iszlamista milíciák offenzívájának megakadályozása. A francia külügyminisztérium felszólított minden francia állampolgárt, hogy azonnal hagyja el Mali területét amennyiben ott a jelenléte nem feltétlenül szükséges.
A Maliban fogvatartott francia túszok családtagjai aggodalmukat fejezték ki a nagyon bizonytalan jövő miatt. A francia túszok az AQIM kezében vannak, és az al Kaida észak-afrikai szárnya vezeti az offenzívát Bamako ellen. A francia külügyminisztérium közleménye külön hangsúlyozza, hogy immár Bamako sem biztonságos, a fővárost is célszerű elhagyni, amíg lehet. A francia túszok közül az egyik magyar származású, a Vajdaságban született és tavaly novemberben fogták el az AQIM fegyveresei.
A francia hadügyminiszter sajtóértekezletén kitért a sikertelen túszszabadító akcióra Szomáliában. Szerinte két francia áldozata van a kommandó akciónak, az egyik a fogvatartott titkosszolgálati tiszt, akit az al Shabab iszlamista milícia rabolt el még 2009-ben. Az al Shabab szerint a francia kommandósok lyukra futottak: a túsz nem ott volt, ahol ők keresték! Ők azt állítják, hogy a francia titkosszolgálat tisztje él és ” két nap múlva áll a bírái elé ” valahol Szomáliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez